Dívka s pomeranči, Jostein Gaarder


-----------------------------------------------------------------------

Jostein Gaarder
Dívka s pomeranči
Vydalo nakladatelství Albatros v roce 2012
160 stran

------------------------------------------------------------------------

Dívka s pomeranči je bezesporu velmi krásná a něžná knížka. Kdyby tahle knížka byla dívka, bezesporu by vypadala jako křehké děvče oblečené do romantických šatů, s košíkem květin v ruce. Taková ta dívka, jak se za ní každý na ulici otočí. Taková ta dívka, jak ve většině mužů vyvolá potřebu ji ochraňovat a snést ji modré z nebe. Taková ta dívka, kterou byste dost možná na ulici přehlédli, ale ono to nejde - něčím si vás prostě získá. Jeden pohled z očí do očí, jeden nepatrný úsměv, malé zakopnutí... Takovou dívku zkrátka nejde přehlédnout. A podobně nejde přehlédnout i tuto knížku.

Kniha vypraví něžný příběh o lásce. Něžný příběh o lásce mezi mužem a ženou. Mezi synem a otcem. Krásný příběh o křehkosti každodenního života a o tom, jak málo stačí k tomu, aby všechno bylo jinak. 

Z celé knihy si člověk odnese jedno důležité poučení - život je pohádka. Krásná, ale občas překvapivě krátká pohádka. A pohádky mají jiná pravidla. Proč se Popelka musela vrátit o půlnoci? Nikdo neví, ale Popelka se neptala a vrátila se. Za odměnu dostala svého prince, půl království a šťastný život. Jenže co se stane, když se tato křehká pravidla rozhodne ignorovat? Co když se začnete ptát? Co když uděláte krok doprava? A co když napíšete dopis ze záhrobí?

No dobře, možná ne úplně ze záhrobí, ale patnáctiletému Georgovi to tak rozhodně musí připadat. Otec mu zemřel před jedenácti lety a on si není jistý, jestli si na něj vůbec pamatuje. Jenže najednou se tu objeví dopis, který je adresovaný právě jemu. A je (hádáte správně) od jeho mrtvého otce. Georg neváhá ani chvilku a pustí se do jeho čtení. Pustí se do příběhu, který mu chce jeho otec vyprávět. Příběhu o dívce s pomeranči.

Jak jsem už naznačila, tento příběh (a vůbec celá kniha) se dá popsat jedním slovem. Něžný. Neznám lepší slovo, kterým bych celou knihu popsala. Je to krásný příběh o lásce na první pohled, o lásce, které nikdo nepřeje. 

Je to úzká knížečka, takže než se pustíte do čtení uvařte si čaj/kávu, pohodlně se usaďte a vychutnej si celou knížku. K navození atmosféry ještě doporučuji počkat na ospalé, deštivé odpoledne. Jakmile se začtete, věřte mi, že se vám od knížky nebude chtít. Pomalu propadnete příběhu plného pomerančů a každou další stránku budete objevovat tajemství dívky, která jich neustále nosí po kapsách víc než dost.

Tak co, už pohodlně sedíte? Tak přeji příjemné počtení!

0 komentářů:

Okomentovat

 
Charrlie loves books Blog Design by Ipietoon