Šla s ním až k šibenici, Jiří Červenka



Dneska trochu netradičně o knížce, která nemá s beletrií nic společného. Přesto ale ve mě zanechala natolik silné dojmy, že jsem se rozhodla o ně s vámi podělit. 

Jako studentce historie musím číst spoustu knih, které nejsou beletristické. Občas to je vyloženě nuda - plno faktů, plno čísel, žádné pořádné myšlenky. A občas to stojí opravdu za to - hlavně když jde o mikrosondy do běžného života - v tomto případě vůbec není důležité, jestli jde o sondu do života raně novověkého mlynáře, který si vytvořil vlastní náboženství, nebo pokud jde o čtení, kde se dozvíte, jakým způsobem vznikaly pohádky, a jaký je rozdíl mezi francouzskou a německou verzí té stejné pohádky. 

Jenže snad žádná knížka ve mne nezanechala tak silné dojmy, jako je tahle. Jmenuje se Šla s ním až k šibenici  a název je více než jen přesný. Vykládá životní osudy tehdy ještě mladé Marie, která se provdala za muže s dvěma tvářemi. Tu jednu tvář nastavoval doma - jako milující manžel a otec. Tu druhou ale vidělo mnohem více lidí - Oskar Felkl totiž do historie vstoupil jako jeden z nejkrutějších gestapáků a jako muž, který se podílel na vypálení Lidic.

Knížka není nijak tlustá. Se vším všudy má jen něco málo ke dvou stovkám stránek. Obsahuje bohatou obrázkovou přílohu, takže ve skutečnosti je ještě kratší, než by se na první pohled mohlo zdát.

Zároveň se kniha skládá z několika částí. V té první najdete rekonstrukci příběhu Marie a Oskara. Dozvíte se, jak se oba milenci seznámili, jakou roli v tom otec Marie, a jaká byla první Oskarova slova, když se vrátil z vypálených Lidic. Dozvíte se ale i to, jaký byl život obou partnerů po válce, a jak to celé poznamenalo jejich dceru. 

Druhá část je pak rozhovor se samotnou Marií, která v době vydání knížky (cca 10 let zpět) stále naživu (zkoušela jsem dohledat, jestli je ještě stále naživu, bohužel jsem však v tomto hledání nebyla úspěšná). Marie se až šedesát let po válce dozvídá, jak krutý k vězňům její milovaný Oskar byl. 

Dále se můžete v knize přečíst i rozhovor s jejich dcerou Astrid. Autor také přináší profily dalších členů kladenského gestapa a odhaluje jejich životní osudy. 

Ať už máte rádi historii, nebo ne, tahle knížka určitě stojí za přečtení. Neříkám, že se vám bude líbit, ale rozhodně z ní budete mít mrazení v zádech. A mrazení bude ještě větší, když si uvědomíte, že to co čtete není žádná fikce. Že to všechno se opravdu stalo.
http://www.clipartpanda.com/


Jiří Červenka
Šla s ním až k šibenici
Vydalo nakladatelství Gelton v roce 2006
176 stran

0 komentářů:

Okomentovat

 
Charrlie loves books Blog Design by Ipietoon